Travløp har en lang tradisjon i Norge. Selve sporten innebærer at kuskene kappkjører med hest, og det konkurreres i klasser med enten varmblodshester eller kaldblodshester. Hver kusk har en sulky spent fast til hesten. Det første travløpet i Norge ble arrangert på Bjørvigen i Kristiania i 1832, og det første totalisatorløpet ble avholdt på Bjerke travbane i 1928. Bjerke er en av Norges største travbaner.

Det Norske Travselskap ble grunnlagt i 1875, og har siden 1903 vært sentralforbundet for all hestesport i landet. Bjerke travbane er hovedarenaen for hestesport i Norge, og kjører over 100 løpsdager i året. Faste løpsdager er på onsdager og torsdager. På de forskjellige travbanene avholdes det hvert år forskjellige stevner og minneløp, og vi skal ta en nærmere titt på noen av disse.

Oslo Grand Prix

Oslo Grand Prix avholdes på Bjerke travbane og er et internasjonalt travløp. Dette betyr at det er del av en serie av tilsvarende løp som arrangeres på flere europeiske travbaner. Stevnet kan sammenlignes med en verdenscup om man sammenligner med andre typer idrettsgrener, og seriene har navnet Grand Circuit International. Det arrangeres 14 løp i ulike land, og de er arrangert av Europaunionen (UET).

VG Oslo Grand Prix har vært arrangert siden 1966, og det var den norske hesten Scott Protector som stakk av med den første seieren sammen med kusken sin Karsten Buer. I tillegg til dette hovedløpet vil det også bli arrangert ti andre internasjonale løp samme dag, noe som gjør dette til den største travbegivenheten vi har i Norge. Premiebudsjettet ligger på 5,2 millioner kroner.

Marit Sveaas Minneløp

Marit Sveaas Minneløp ble grunnlagt i 1991 av finansmannen Christen Sveaas, som ønsket å lage et minneløp for hans mor, Marit Sveaas, som døde samme år. Løpet er ofte kalt for Norges mest verdifulle løp, og tiltrekker seg en stor menge publikum og ryttere hver år. Løpet har en distanse på 1800 meter, og i 2000 ble det oppgradert til et «gruppe 3»-løp.

Allerede året etter at løpet ble grunnlagt fikk det Listed-status, og førstepremien ble satt til 200.000 kroner. I årene som fulgte har førstepremien økt ytterligere i verdi, og både kusker, trenere og eiere har jaktet hardt på en seier i dette gjeve løpet. Den første vinneren av løpet var kusken Johan Stenstrøm, med sin hest Regal Parade. Hestens trener var broren Olle Stenstrøm.