Travsport, også kjent som travløp, er en hestesport hvor kuskene kapper med sine travhester. Hestene løper med gangarten trav, og har en sulky – altså en vogn med to hjul – påspent. Slike løp foregår på såkalte travbaner, og det er populært å tippe på hestene, og slike veddeløp kalles totalisatorløp. Det konkurreres med både varm- og kaldblodige hester, i hver sine separate løp.

Norges første travløp var på Bjørvigen i Kristiania (nå Oslo) allerede i 1832, mens det første veddeløpet foregikk ikke før i 1928 på Bjerke travbane. Det Norske Travselskap (DNT) ble grunnlagt i 1875 med mål om å fremme travsport og hesteavl i Norge. DNS har vært det sentrale forbundet for all norsk travsport siden 1903. Det finnes i dag flere travbaner i Norge.

Kjente travbaner og travhester i Norge

Bjerke travbane er fortsatt hovedarenaen for norsk travsport. Travbanen åpnet i 1928 og befinner seg i Oslo. Denne løpsbanen har en lengde på 1000 meter, og en tribunekapasitet på 4000 publikummere. Det finnes 1200 sitteplasser innendørs hvor gjestene kan nyte middag mens de ser på løp. Bjerke travbane var først ute med å kunne tilby totalisatorløp her til lands.

Andre kjente travbaner i Norge er Jarlsberg, Leangen, Bergen og Momarken – for å nevne noen. På disse travbanene er det vanligvis rundt 50 løpsdager i året. Vi har også flere populære travhester i Norge, og den mest kjente av disse er uten tvil Rex Rodney. Denne hingsten vant mange priser gjennom sin løpskarriere. Varmblodshesten Shan Rags er Norges raskeste varmblodshest gjennom tidene.

Galoppridning

I motsetning til travløp, er galoppridning en hestesport hvor hestene blir kontrollert av en rytter, altså en såkalt jockey, heller enn en kusk som sitter i en vogn bak hesten. Under galoppløp skal hestene løpe en spesifikk distanse – med eller uten hindre på veien. Som regel er løpsbanen oval, og er rundt 1000–1200 meter lang. I Norge har vi kun én galoppbane, nemlig Øvrevoll.

Øvrevoll er lokalisert i Bærum, og løpene her foregår uten hindre. Banen ligger landlig til, og det finnes omtrent 200 oppstallete hester i nærheten. Løpssesongen varer fra midten av mai måned og helt til desember. På Øvrevoll finnes det også en sandbane, eller dirttrackbane, som benyttes til trening og løp til hverdags. Denne banen er 1375 meter lang med doserte svinger.